media artes

kalender

Reflections

Växjö Konsthall den 23 September 2023 kl. 16:00

Reflections är ett konsertprogram som med hjälp av musik belyser olika aktuella teman. Konstellationen är 2 saxofoner och theremin vilket är ett instrument som uppfanns 1919 av den ryske fysikern Lev Termen (Leon Theremin) och således får sitt 100-årsjubileum år 2019. Programmet består av 4 verk för olika konstellationer av ensemblen (solo, duo, trio) vilka länkas ihop på olika sätt till en musikföreställning om ca 60 minuter utan paus.
- Fri entré -

j

Medverkande:
YLVA Q ARKVIK (Theremin) har studerat komposition vid Musikhögskolan i Stockholm (diplomexamen 2000) och doktorerade i komposition (PhD) vid University of Huddersfield 2015.
Hon har framför allt komponerat instrumentalmusik alltifrån solostycken till orkester och opera, men även elektroakustiska verk och stycken för instrument och band. Hennes musik är inte sällan kärv, ibland hettande intensiv, men ännu oftare sorgset återhållen till sin karaktär och genomströmmad av en storts drömsk, skavande melodik. Dessa karakteristiska drag möter man bland annat i stråkkvintetten ”Tid läggs som tunt papper över beröringen”, liksom i ”Qué” för saxofonkvartett och i ”Skarpa, vassa” för soloviolin. I motsats till en del andra i sin generation är inte Arkviks musik nämnvärt präglad av stilblandningar, utan förankrad i en modernistisk tradition och med ett starkt koncentrerat uttryck. (Tony Lundman)

JOHANNES THORELL (Saxofon)är en av Skandinaviens ledande saxofonister. Han gjorde sin solistdebut 2002 med Kungliga Filharmoniska orkestern i Stockholm under ledning av Tobias Ringborg då han framförde Edison Denisovs saxofonkonsert vilket hyllades av både publik och press. 2003 vann Johannes, tillsammans med pianisten Magnus Sköld, Wolfgang Jacobitävlingen i München och presenterades samma år som “ung svensk solist” vid konsertserien Musik på sörmländska slott och herresäten.
Han har tilldelats ett flertal priser inkluderande Rosenborg-Gehrmans stipendie, Stora Enso Kvarnsvedens bruksstipendie samt ett flertal stipendier från Kungliga musikaliska akademien och Konstnärsnämnden. Sedan 2008 är Johannes även saxofonlärare vid Det Jyske Musikkonservatoriet i Århus. Han är grundare av Nordic Saxophone Festival och konsertserien Örebro Län Live. Debutskivan the forbidden saxophone (dBCD138) släpptes 2011 och hösten 2012 kom så Johannes andra album Far North (dBCD150) med musik för saxofon och elektronik. Johannes turnerar regelbundet med pianisten Magnus Sköld samt med Nordiska Saxofonkvartetten.

MATIAS KARLSEN BJÖRNSTAD (Saxofon) har en konstnärlig masterexamen från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm (2011) och har även studerat för saxofonisterna Vincent David, Claude Delangle och Arno Bornkamp. Som frilansmusiker spelar Matias med orkestrar i hela Sverige såsom Kungl. Operan, Norrlandsoperan och Blåsarsymfonikerna. Han kännetecknas för sitt mycket lyhörda och känsliga kammarmusicerande och bjuds flitigt in till att samarbeta med ensembler som Curious Chamber players och Stockholm Saxofonkvartett. Matias har turnerat i länder som t. Ex Ryssland, Ukraina, Turkiet, Iran och USA. Matias har erhållit stipendier från Kungl. Musikaliska Akademien och Konstnärsnämnden.

Konsertprogram
Octopus Deux (2014) – Ylva Q Arkvik (f.1961) 15'
Cloud street - Cecilia Franke 9'
Buckle up! (2023) – Ylva Q Arkvik (f.1961) 7'
Demons (2004/11) – Brett Dean (f.1961) 7'
Invention no 4 - Thommy Wahlström (f.1968) 5'
Crossing Borders (2015) – Tebogo Monnakgotla (f.1972) 7'
Genom isblått glas (2019) – Ylva Q Arkvik (f.1961) 7'