media artes

kalender

Jörgen Pettersson & Jonny Axelsson

Växjö Konsthall den 22 April 2022 kl. 19:00

Saxofonisten Jörgen Pettersson och slagverkaren Jonny Axelsson är två av de mest tongivande artisterna på den nutida musikscenen. Deras målmedvetna arbete, spelskicklighet och förmåga att sprida ny musik till en bred publik har resulterat i ett otal specialskrivna solo- och kammarmusikverk och en omfattande internationell turnéverksamhet. För detta arbete har de bland annat erhållit FST:s (Föreningen Svenska Tonsättares) interpretpris. De har genom sitt brinnande intresse för vår tids musik under tjugo år samverkat i olika kammarmusikaliska konstellationer, bland dessa kan nämnas KammarensembleN och Ensemble Son.
Konserten kommer bjuda tre uruppföranden med verk av Paulina Sundin, Thomas Liljeholm, Ylva Q Arkvik, Anders Blomqvist, Tommy Zwedberg, Ivo Nilsson.
- fri entre -

PROGRAM
Thomas Liljeholm f. 1944 Lost Crystals (2018)
För altsaxofon och slagverk

Anders Blomqvist 1956 - 2020 Tass/A (1999)
Solo för slagverk

Tommy Zwedberg 1946 – 2021 Exoj 2008/2016
För altsaxofon och EAM

Ivo Nilsson f. 1966 hereabout III, (2012-13) uruppförande
För altsaxofon och slagverk

Paulina Sundin/Ylva Q Arkvik Humlegång, (2022) uruppförande
För saxofon, slagverk och elektronik
------------------------------------------------

j

Duon har båda sina rötter i den starka småländska musiktraditionen, Jörgen i Kosta Musikkår och Jonny som rocktrummis i Jönköpings vitala musikliv. De har varit Artists in Residence inom ramen för den tidigare Växjöbaserade organisationen CoMA (Contemporary Music and Artists) vars framgångsrika verksamhet lämnat djupa spår i svenskt musikliv. Nu får publiken möjlighet att möta dessa två musiker i en duokonsert i Växjö konsthall. Musik presenteras av tonsättare som de haft ett nära samarbete med och som på olika sätt kommit att forma svenskt musikliv.

Jörgen Pettersson medverkar i en mängd konserter och festivaler över hela världen.
Som solist och i olika samarbetsformer utvecklar han ständigt nya tekniker och spelsätt, vilket leder till unika och överraskande tolkningar med ett starkt personligt uttryck.

Han bryter ofta och gärna gränser mellan gängse konstarter och har ett nära samarbete inte bara med tonsättare, utan också med koreografer och författare. För detta har han bl.a. erhållit Föreningen Svenska Tonsättares interpretationspris samt priset ”Musikens Möjliggörare. Han är ledamot i Kungl. Musikaliska akademien.

Han verkar på den internationella nutida musikscenen som solist och i olika ensembler, på festivaler och konserter i ett femtiotal länder. Sedan 1984 spelar han i Stockholms Saxofonkvartett, en ensemble känd för att ständigt utmana gränserna för vad som sägs vara konstnärligt möjligt att åstadkomma. Han är även medlem i bland annat KammarensembleN, Ensemble Son samt initiativtagare och festivalledare för Svensk Musikvår alltsedan festivalens nystart 2016.

Jonny Axelsson är utbildad vid Musikhögskolan i Göteborg och var redan då aktiv som kammarmusiker och solist, vilket ligger till grund för ett konstnärskap bestående av stor egensinnighet och stringens.

Jonny Axelsson har blivit hyllad av musikkritiker för djupet och dimensionerna i hans uttolkningar. Andrew Clements skrev i The Guardian: ”Det finns inget överdrivet eller insmickrande med Axelsson, han bara tar sig an sina uppgifter med en bländande musikalitet.”, Roger Thomas i The International Record Review: ”Axelssons spel är flödesrikt, organiskt och ytterst artikulerat – kort sagt, helt enkelt enastående musikaliskt”, och Anna Picard i The Independent: ”med all respekt för andra slagverkare vill jag säga att Axelsson är den mest fenomenale trumslagaren jag sett”.

Konsertverksamheten omfattar framträdanden över hela världen, och som solist med orkestrar såsom Radio-Sinfonieorchester Stuttgart, Göteborgs Symfoniker, Stråkorkestern Musica Vitae och KammarensembleN. Av många nära samarbeten med tonsättare kan nämnas samarbetet med Kevin Volans, vilket också är en av de mest långvariga. CD’n "Percussione Con Forza" utnämndes i musiktidskriften the International Record Review till "bästa nutida musik CD år 2000", och hans inspelning av Zyklus av Karlheinz Stockhausen hyllades av tonsättaren själv och av György Ligeti. År 2004 tilldelades han Föreningen Svenska Tonsättares Interpretpris.